miercuri, 27 mai 2009

În vremuri grele, femei grele

O prestigioasă revistă pentru bărbaţi a efectuat un sondaj printre cititori pentru a vedea dacă le plac femeile slabe sau corpolente. Rezultatul a fost de natură să le descumpănească pe reprezentantele sexului frumos care ţin la siluetă. În proporţie de 80%, masculii se dau în vânt mai degrabă după dame cu rotunjimi decât după cele care se încadrează în standardul 90 - 60 - 90. Cercetătorii spun că de vină pentru promovarea femeii şnur sunt articolele şi emisiunile de modă, în care apar doar manechine slabe sau chiar scheletice. S-ar zice că specialiştilor le dă dreptate însăşi mama natură, care a alcătuit marea majoritate a femeilor cu multe kilograme în plus faţă de cât prevede stasul.

De-a lungul vremii, moda în materie de corpolenţă feminină a oscilat. Un fapt interesant observat de psihologi este că în vremuri de prosperitate, femeia slabă a avut mai mult succes, iar în perioade de restrişte, damele durdulii au fost mai apreciate. De pildă, în timpul recesiunii de la începutul anilor '30, făcea furori planturoasa Mae West. Explicaţia ţine de subliminal: ţesutul adipos bine reprezentat la sexul frumos sugerează, într-un cotlon din cerebelul masculului, belşug. Adică ceva după care tânjeşte. Criza economică actuală aduce ori ba o schimbare de macaz?

Un fel de moment de cotitură s-a petrecut anul trecut, când Chloe Marshall şi-a plimbat dezinvoltă cele 80 de kilograme pe scena unui concurs de frumuseţe, pe care l-a câştigat şi s-a calificat în finala competiţiei Miss Anglia! Kate Dillon, cândva unul dintre modelele normale, s-a pus pe înfulecat şi, cu toate că a ajuns la categoria XXL, revista People a inclus-o printre cei mai frumoşi 50 de oameni ai planetei. Apune gloria damei filiforme? Dacă analogia între starea economiei şi grăsimea femeii e valabilă, treaba e clară.

Niciun comentariu: