luni, 1 iunie 2009

DEX manipulează cu bună ştiinţă

Errare humanum est, sed perseverare diabolicum. Expresia lui Seneca este, din păcate, aplicabilă nu doar inşilor săraci cu duhul. O bună dovadă o constituie definiţia Antroposofiei din DEX, care sună fix aşa: „ANTROPOZOFÍE s.f. Doctrină religioasă care înlocuieşte pe Dumnezeu cu omul conceput ca esenţă divină, accesibilă numai iniţiaţilor. – Din fr. anthroposophie“. Societatea Antroposofică din România a solicitat schimbarea definiţiei măcar în ediţia online a DEX, deoarece Antroposofia nu e o doctrină religioasă şi nici etimologia cuvântului nu e franţuzească. În zadar.

Autorii dicţionarului o ţin langa cu doctrina care-l înlocuieşte pe Creator, cică, cu omul. Antroposofii propun o definiţie care sintetizează obiectul mişcării lor: „ANTROPOZOFÍE s.f. Concepţie spirituală care îşi propune înţelegerea fiinţei umane prin dezvoltarea percepţiei suprasenzoriale. – Din ger. Anthroposophie“. Ei sunt de părere că autorii DEX au preluat definiţia greşită de la adversarii Antroposofiei. Probabil nu greşesc. Într-adevăr, Rudolf Steiner, întemeietorul Antroposofiei, a avut şi are o groază de contestatari (unii de o virulenţă extremă) mai ales din rândul prelaţilor creştini, dar şi al reprezentanţilor mai multor comunităţi ştiinţifice. Filozof şi ocultist, Steiner a fost orientat spre aplicarea practică a ştiinţei spirituale, reuşind să întemeieze curente în pedagogie, medicină, arhitectură, arte plastice, teatru şi alte domenii.

Cred că e extrem de îngrijorător că autorii DEX, oameni care au în mod sigur o anumită ţinută ştiinţifică, nu reacţionează, iată, la o observaţie de cel mai elementar bun simţ, proferând, în schimb, o gogomănie. E grav că dicţionarul de căpătâi al Limbii Române poate manipula în felul în care o face vizavi de Antroposofie. Propaganda, negativă sau nu, n-ar avea, în mod normal, ce să caute într-un dicţionar.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Nu este o definitie chiar asa de rea! Dupa steiner omul este o "fiinta spirituala" destinata sa devina a 10-a ierarhie cereasca. (Ierarhiile existente deja sunt ingerii, arhanghelii....etc, nu le stiu pe toate). PE PAMANT dumnezeu este deja omul- dupa Goethe, un ax al antroposofiei; omul-dumnezeu, daca va place asa. In plus, ne-o spune chiar Hristos (cautati citatul pe Google "Sunteti Dumnezei, toti fii ai Celui-prea inalt"...etc). Deci proprietatea definitiei este cel putin DE DISCUTAT. Problema reala este ca antroposofii insisi nu stiu ce vrea antroposofia, care a devenit, din cauza prostiei si suficientei o secta new-age. (Nu era proiectata asa de Steiner).

Anonim spunea...

In plus este "doctrina religioasa"- printre alte lucruri. Uitati-va pe situl antroposofie.ro: "„cale a cunoaşterii care ar dori să conducă spiritualul din fiinţa omului la spiritualul din Univers". E lucrul pe care il vrea orice re-ligie, sa re-lege omul de "spiritualul" (a se citi "divinul") de care a fost candva, legat, si nu mai este.