miercuri, 10 iunie 2009

Cultul personalităţii e răsplătit gras

Geniul limbistic al lui Traian Ungureanu este, în fine, răsplătit. Spun în fine pentru că în 2007, acest fiu al naţiei a ratat funcţia de ambasador la Londra. Însuşi Băsescu îl propusese, dar Tăriceanu l-a tratat cu refuz. Ungureanu n-a depus armele. Cu râvnă, a continuat să sufle în pânzele tetra ale întâiului bărbat al patriei. Şi să-i înfiereze duşmanii. „Obişnuitul hohot tonic à la Băsescu“, numea gazetarul de la „Cotidianul“ râsul prezidenţial care, între noi fie vorba, aduce mai degrabă a fundal sonor de speluncă.

Scribul a ţinut să se delimiteze, dezgustat, de tagma păsăricilor şi găozarilor. S-a năpustit cu sfântă mânie la grumazul Clubului Român de Presă, care luase atitudine vizavi de gestul preşedintelui de a confisca telefonul unei ziariste. Gest care, de altfel, pentru orice om de bun simţ era în sfera mârlăniei şi chiar cu conotaţii penale. Nu s-a sfiit să-l pună la zid pe CTP: „Ziarist stricat de nesaţ cristic, C.T. Popescu gândeşte că preşedintele Băsescu a incitat la violenţă, smulgând telefonul din mâna ziaristei Pană“. Căci în viziunea lui Traian Ungureanu, eşti sculă de ziarist doar dacă-l aplauzi pe Băsescu în postura de agresor al unei femei.

Iată-l europarlamentar pe acest „adevărat stilist al limbii române“, vorba lui Adriean Videanu. Nu-i prima răsplată acordată de Zeus pentru ode. Sever Voinescu şi Cătălin Avramescu, foşti camarazi de oficios ai lui Ungureanu, au primit demult dregătorii faine, pentru merite deosebite în reînvierea cultului personulităţii.

Niciun comentariu: