luni, 30 august 2010

Mi-e dor de Iosif Sava

E de speriat cât de mulţi humanoizi găsesc suprema delectare spirituală în chiţăiala michaeljacksoniană care însoţeşte gestul atingerii zonei genitale în dansul specific. Zeci sau chiar sute de fani ai megastarului se îmbracă, se frezează ca el, dansează ca el. Spre comemorarea zeului lor, a regelui muzicii pop, ca să folosesc o formulă consacrată. Asta pe la noi şi pe aiurea. Dar pe aiurea nu poţi căuta mult mai jos de Michael Jackson fundul prăpastiei kitschului, în timp ce la noi genul ăsta de artist e surclasat clar, din acest punct de vedere. Căci avem megastaruri neaoşe, ca Guţă, Salam, Minune, Vijelie, Costi Ioniţă etc, faţă de care Michael ocupă, totuşi, sfere rarefiate. Cultura pop românească are propriul său tip de fan care, ca în cazul megastarului american, ţine să se distingă de restul pulimii prin look: tricou cu plasă, gel pe păr, lănţoage şi ghiuluri. Şi, analog figurii la care se chiţăie în stilul dansului lui Jackson, cocalarul îşi bâţâie buricul, vrând parcă să fecundeze. Dar michaeljacksonianul, spre deosebire de cocalar, nu are voluptatea băşitului sau râgâitului în public. Iar la nivel planetar obiceiul aruncării gunoiului la coş e larg răspândit, pe când în spaţiul carpato-danubiano-pontic...

Degenerescenţa cu specific strict local nu-i limitată doar la asta. N-ar fi corect să folosim doar termenul de manelizare, când vorbim de mâzga în care suntem. Otevizarea a fost, de fapt, fermentul care a dospit manelizarea. Nu mă refer aici la postul TV soios al lui DDD, îl iau doar ca etalon. Căci de dincolo de sticlă am recepţionat, mai dinspre toate canalele româneşti, prost gust sub toate formele de manifestare. Şi ar fi complet greşit, după părerea mea, să dăm vina doar pe importul occidental de producţii şi formate TV. Adică, totuşi, în talk-show-ul din occident poţi auzi o idee dusă până la capăt. La noi? Toată lumea se ceartă cu toată lumea, ba chiar moderatorii îşi întrerup arţăgoşi invitaţii. În loc de dezbateri, avem ciorovăieli. Unde-i mahalageala mai vârtoasă, dacă se poate şi cu sudălmi, acolo-i şi audienţa garantată.

Vă mai amintiţi, însă, de Iosif Sava? De emisiunea intitulată, sec, Serata muzicală? De genul de dialog pe care îl promova? De extraordinara erudiţie, de subiectele luate exclusiv din muzică, literatură, arte plastice, filosofie? Sigur n-aţi putut uita glasul lui gros, exprimarea, e drept, oarecum mormăită, dar de o eleganţă specială. S-au împlinit recent 12 ani de când a plecat la cele veşnice. A murit, odată cu el, genul aristocratic de a face televiziune. Genul în care moderatorul e mai degrabă oficiantul unui cult pe altarul culturii, decât om de televiziune. Desigur, nu putea să se situeze decât la 180 de grade de Mickael Jackson, în care vedea cel mai mare reprezentant al prostului gust. Iosif Sava a murit, însă, înainte de a asista la o prăbuşire spirituală naţională cu mult sub nivelul cel mai de jos pe care era capabil să şi-l imagineze.

2 comentarii:

Ioana Gînju spunea...

...un al doilea Iosif Sava nu se va mai naste.

Anonim spunea...

Buna Ziua!
Eu sunt Vlad, unul dintre membrii Radio Whisper, un radio anti-manele dedicat bloggerilor si nu numai.
Am vizionat cu atentie blogul tau si vreau sa spun ca am fost foarte fascinat de ceea ce am gasit. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Încep sa îl citesc cu drag.
Noi promovam la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tau ; am specificat sursa articolului si am deschis si un subiect pe baza acestuia. Daca doresti, poti sa ne recomanzi orice articol si noi îl vom promova.
Cu scuzele de rigoare pentru acest mesaj de tip spam,acest mesaj este dedicat tie si la cei care merita care ii citim aproape zi de zi.
Ne-ar face placere, de asemenea, sa stim ca ai dori sa ne sustii în acest proiect de radio si sa accepti o eventuala colaborare.
Pe Radio Whisper se difuzeaza toate genurile de muzica, exceptând manele si piesele necenzurate, avem si câteva emisiuni, stiri etc. Ne-am propus sa realizam un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de sustinerea si ajutorul tau si al celorlalti colegi bloggeri. Dorim sa cream o echipa numeroasa, de oameni cu un talent aparte si m-am gândit ca, poate, ai vrea sa ni te alaturi si sa colaboram, binenteles, pe unul dintre domeniile care îti place. Dorim, de asemenea,sa iti acordam un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile si modul de a gândi al bloggerilor si al ascultatorilor nostri.
Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tau si sa ne dai add la id-ul asculta.whisper sau un email asculta.whisper@yahoo.com pentru a discuta mai multe.www.radiowhisper.com
Multumesc,Cu stima Vlad!