joi, 31 octombrie 2013

Lichior de bere ca la mine acasă

     Un grup de cercetători din Vințu de Jos a realizat o chestie faină: lichiorul de bere. Aflându-mă prin părțile locului, am gustat un păhărel și în minutul următor îi ceream secretul de fabricație bunului domn care m-a servit. Punct ochit, punct lovit!

     Ingredientele sunt 500 mililitri de bere, 250 ml de alcool etilic, 400 de grame de zahăr și două pliculețe cu zahăr vanilinat. Berea și zahărul se încălzesc trei-patru minute, pe foc mic. În paranteză fie spus, am folosit ca fraierul Skol, dar la tura următoare o să pun Bergenbier, că are mai mult hamei și intuiția îmi spune că va ieși un pic mai bine cu amăruiul mai pregnant. S-a topit zahărul, închizi aragazul și adaugi zahărul vanilinat. Amesteci nițel. Lași cam zece minute să se răcească. Acum torni alcoolul etilic (eu am găsit în Billa la sticlă de 500 ml, de 96 de grade, cu 36 de lei, cu zece lei mai ieftin decât în Kaufland). Amesteci bine-bine. Tragi o dușcă în cinstea mea.

     Dacă ai chef să bei mai zdravăn, deocamdată abține-te! Abia peste 15 zile e meserie pe câmpie lichiorul de bere, așa că îl vei lăsa să se maturizeze în sticloanță/sticloanțe, cum am făcut și eu cu cei doi litri pe care i-am preparat.

     Nu răspund de eventualele efecte adverse, decât de alea faine. În caz de neplăceri - la consumul responsabil n-au cum să apară - adresați-vă politicos medicului sau farmacistei.

Niciun comentariu: