joi, 7 noiembrie 2013

Prefer rugbyul pauper fotbalului de bani gata

Mă minunam, zilele trecute, de supărarea iluştrilor fotbalişti de la Poli Timişoara pentru afrontul ce li s-a adus de către conducerea clubului, care dorea să-i transporte la Bucureşti cu autocarul. N-au acceptat decât cu avionul. Să ne-nţelegem, am rămas polist o câtime, dar de câţiva ani am rupt-o aproape total cu fotbalul românesc, iar când văd fiţe şi fasoane de soiul ăsta, nu-mi vine deloc să mă întorc din drum.

N-am văzut, în schimb, la rugbyştii timişoreni, campioni naţionali doi ani la rând, mulţi dintre ei jucători internaţionali, vreo încruntare pentru că bat ţara în lung şi-n lat cu autocarul. Sunt făcuţi din alt aluat decât fotbaliştii, nu încape îndoială. Pentru mine rugby-ul, faţă de care aveam o simpatie moderată încă din copilărie, a devenit de câţiva ani preferinţa sportivă numărul unu. Cu riscul să-i supăr pe vechii camarazi de druckerie alb-violetă, părerea mea este că spiritul Timişoarei se regăseşte mai bine în cavalerismul din jurul balonului oval decât în atmosfera de golănie care a cuprins fotbalul băştinaş.

Material, rugbyul de la noi nu s-a apropiat niciodată de fotbal. Sărăcia se simte acum din plin, pentru că deja cinci echipe nu s-au prezentat la meciurile din ediţia actuală a Cupei României, neavând banii necesari deplasării (de autocar este vorba, nu de aeronava după care schiaună semi-fotbaliştii). De pildă, rugbyştii de la CSM Bucovina Suceava sunt la primul forfait în cele cinci decenii de activitate, clubul negăsind banii necesari pentru deplasarea la Mangalia. Totuși, acest rugby autohton, aşa în zdrenţe cum este, a reprezentat România la toate ediţiile Cupei Mondiale.

Ovaliada românească nici nu concepe absenţa de la turneul final al Cupei Mondiale din Anglia, din 2015. Până atunci, însă, mai e timp de rodaj, iar unul dintre testele tari va fi dat sâmbătă, de la ora 19, când Stejarii vor bifa un moment istoric: prima înfruntare cu Tonga. E o sărbătoare pentru rugby-ul de la noi, pe care federaţia o va onora printr-un moment inedit: jucătorii vor intra pe teren în sunete de buciume. Tongalezii, evident, vor da tradiţionala reprezentaţie de dans tribal, pe care o puteţi admira în clipul cu un schimb de tradiţii folclorice face to face cu reprezentativa All Blacks şi celebrul ei Kamate Haka.

Apropo de deschiderea culturală a tongalezilor, la primul lor antrenament din patria noastră comenzile s-au dat în limba română, pentru acomodare cu graiul Stejarilor. Înfruntarea e sâmbătă, de la ora 19, pe stadionul Arcul de Triumf, transmisă în direct pe TVR 2. E cu bărbaţi, nu cu băieţi răzgâiaţi care nu joacă dacă nu-s plimbaţi cu avionul.

Niciun comentariu: